Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen fredag 19.02.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Komplekse forhold. Unngå leområder der vedvarende svakt lag har snødd/føyket ned. Sprekker i snødekket og drønnelyder er tydelige tegn på ustabilitet.

Skredfarevurdering

Det er lett å løse ut skred på vedvarende svake lag av kantkorn og rim som ligger under den vindtransporterte snøen. Skredene kan bli store, og fjernutløsning er mulig. Lokalt mye vind og litt nedbør kan gi pålagring i leområder. Enkelte steder er det mulig å løse ut skred i nedføyket løs nysnø. Husk at fravær av faretegn ikke betyr fravær av skredproblemet.


Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 18. februar 2021

Sist uke kom det endel nysnø i regionen. Vind fra ulike retninger har flyttet snøen inn i leområder, og snøoverflaten består av både myke og harde flak. Vindutsatte terreng er avblåst. I beskyttet terreng og i skogen ligger det fremdeles store mengder løs snø. Under 400 moh er det lite eller ingen såle. I lavereliggende områder og bratte sydvendte heng har det noen steder dannet seg en tynn skare i overflaten pga sol og høyere temperaturer.

Den siste snøen som kom ligger på et vedvarende svakt lag av rim og kantkorn. Det er også vedvarende svake lag av begerkrystaller og kantkorn lenger ned i snødekket, og ved bakken.

Tirsdag er det observert et naturlig utløst, middels stort skred på Stortinden. Mandag er det meldt om et lite, naturlig utløst skred på Torskmannen. Søndag fjernutløse en skiløper skred ved Småtindan.

De siste dagene har det vært rapportert om vindtransportert snø og drønn i snødekket. Det er også gjort noen observasjoner av rim på mykt underlag.


Fjellvær

Torsdag 18. februar 2021

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -18 °C til -4 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Fredag 19. februar 2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørøst. -16 °C til -2 °C på 700 moh. Delvis skyet. Nedbør og temperatur over null bare sør i Lofoten.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS